søndag 7. august 2011

Her bor jeg, Roadtrip, Skolestart og Noho Marae Weekend.

Kia Ora!
Dette innlegget begynte jeg å "produsere" for 2 uker siden, men siden det har kommet en del ting i veien kommer det et kjempe langt innlegg nå.

Ja, nå har jeg vært på New Zealand i akkurat 1 måned og som alltid går tiden veldig fort. Jeg har blant annet rukket å bli kjent med nærmiljøet og mange nye folk, utforska litt mer av hva nordøya har å by på, begynt på skolen... Ehm... Universitetet rettere sagt!, og opplevd Noho MaraeWeekend.


Wellesley Student Apartments

Der oppe bor jeg :)  Den lille rundingen er rommet mitt
og den store rundingen er stua

Velkommen til oss i 14 B

Utsikt fra soveromsvinduet


Utsikt fra stua



Fellesstua


Kjøkkenet


Det ene badet


Det andre badet

Gangen vår
Den røde pila er til rommet mitt og den grønne pila er utgangsdøra vår

Her bor jeg!
Om det alltid er så ryddig? Jaa... selvfølgelig! ;)



The Sharifis... <3


Roadtrip
Den første uka i Auckland kom vi i kontakt med en større gruppe nordmenn som også var her for å studere og vi dro sammen for å oppleve mer av hva øya vår kan imponere med (Nesten alle er fra rundt Bergen og Stavanger).
Noen av gutta hadde gått sammen og leid en 10 seters minibuss, vi hadde med oss GPS og kart og kjørte avgårde. Så utrolig mye vakkert det er å se her. Og ja! Når du kommer deg utenfor bykjernen er det mange sauer (og kuer) på New Zealand! :-)


Klare for tur

Første stoppestedet - Whangarei... vi gikk opp en skog i ca 20 minutter og kom opp til denne utsikten


Tok litt bilder, spiste litt og kjørte videre
Må si at utsikten fra hoppbakken på Lillehammer er en smule finere... men jeg er kanskje ikke så objektiv...

Gjengen;
Bak fra venstre: Asbjørn (vår flinke sjåfør under hele turen), Øyvind, Andrè og Caroline
Foran: Meg, Kristina, Tore, Joey (eneste Amerikaneren på turen) og Camilla. Linda tar bildet.

Whangarei Falls
DANGER
Do not attempt to cross this bridge if water
is flowing over the top of the walkway



Asbjørn, Andrè og Tore



Nice shoes... eller hva Sahar? ;)



Neste stoppested; en nydelig strand, men jeg husker dessverre ikke
navnet... De andre mener å huske det var noe med Matapouri.

V A K K E R T
Stranda minnet oss litt om "home and away"-serien





Liker dette bildet veldig godt!
Linda prøver å forevige solnedgangen.



Vi kjørte videre mot Kaiataia, den nordligste byen på
New Zealand. Vi fant et billig hostell for natten og gikk ut for å spise. Det eneste 
stedet som var oppe kl 21 (pga ferie stenger de fleste steder tidligere enn vanlig) var en restaurant og bar som serverte god og rask mat, viste rugbykamp på TV og hadde "live music".

Eierne av stedet (dama med ukulelen) og noen stamgjester sang fine Maori sanger for oss.
Vi inngikk deal om at de skulle synge en sang så skulle vi synge en sang osv.
"Ja vi elsker..." likte de godt!

Dagen etter dro vi tidlig avgårde mot det nordligste punktet på New Zealand som vi hadde sett fram til, nemlig Cape Reinga.




Ser du regnbuen? :)  Ustabilt vær med regn og sol om hverandre gjorde at vi så doble regnbuer også!
Det som skjer her er at Stillehavet i øst og det Tasmanske havet i vest møtes - kan du se fargeforskjellen i havet? :)

Det er ingen sak å gå seg bort når man har skilt...
Caroline og meg - Våte og kalde, men like blide!
Og plutselig åpnet himmelen seg og det HØLYA ned! På vei opp igjen til bilen tittet sola såvidt frem, selvfølgelig ;)

På vei tilbake stoppet vi ved denne sanddynen ikke langt unna et sted kalt "90 mile beach" for å teste ut surfe mulighetene!
Etter å ha lekt en liten stund her har man sand bokstavelig talt OVERALT! Jeg hadde sand i øret i to uker etterpå... Nice!

Tore legger avgårde!

Jeg prøver iherdig å ta igjen de tre andre foran meg... det var seriøst bratt og tungt! Men moro da=)

Linda, Camilla og meg

Etterpå reiste vi for å spise middag og så kjørte vi videre til Ngawha Springs; 13 varme kilder hvor sunt vann for huden kommer opp fra bakken. Ute var det mørkt og kaldt, men i vannet var det VARMT og DEILIG!! Vi skulle ta bilde (Øyvind gikk for å hente undervannskameraet sitt), men bilen var låst og ingen visste helt hvor bilnøklene var så da blei det ingen bilde. Det ordna seg raskt og vi satte kursen hjemover.
En flott tur på 100 mil senere var vi trygt tilbake i våre nye hjem! :-)

SKOLESTART

Første skoledag
Denne uka er det min fjerde uke på skolen. Jeg har tre fag; New Zealand Political studies, Applied Ethics og War and Peace. Nå som jeg har blitt kjent trives jeg med fagene... i begynnelsen var spesielt politikk et fag og et språk som hadde gått meg hus forbi. Dere som kjenner meg vet hva jeg snakker om... Men nå synes jeg det går litt bedre! Jeg merker at det akademiske språket er høyere og det er nytt terminologi så jeg bruker en del tid på å forstå hva ting betyr, men jeg merker det løsner mer etter hvert.
I War and Peace har vi gruppeprosjekt, jeg har prosjekt om Sudan sammen med tre andre jenter. Hun ene er fra Sveriga (Helena) og reiser også sammen med IBS og studerer konfliktløsning 1 år, (vi har alle fagene sammen:), hun andre er opprinnelig fra Sudan (Shahd), men vokst opp på NZ og hun tredje (Esther) er fra NZ. Shahd hadde forlovelsesfest forrige fredag og inviterte meg og Helena på fest, det var veldig overraskende (vi hadde kjent hverandre i knapt en uke), men utrolig hyggelig. Det store spørsmålet var "What to wear???"! Med litt hjelp av Queen Street og noe hjemmebrakt var vi klare!


Meg, Moomin, Shahd og Helena
Nye sko... Me love!

Litt om "en vanlig dag for meg". Det er egentlig ingen dager som er veldig typiske (ikke enda hvert fall) for meg da de fleste dagene blir fylt opp ettersom tiden går. Men timeplanen min på en mandag er sånn; NZ Political Studies kl 2-3 pm og War and Peace 3-6 pm. Det positive med å begynne sent på skolen er at jeg kan sitte lenge oppe på søndagskveldene (og utover natta og lese eller blogge som jeg gjør nå), men dagen blir litt lang og enda mer slitsom når man er ferdig så seint. Fra jeg står opp (prøver å stå opp rundt 9 am) til jeg skal på skolen bruker jeg til å forberede meg til timene (lese, printe ut dagens forelesning, etc) eller gjøre unna praktiske ting (handle, åpne NZ bankkonto, eller annet div). På ettermiddagene prøver jeg å få til en joggetur i parken, Domain Park, sammen med andre studenter eller være med på Yoga time på treningssenteret på skolen eller kickboxe. Jeg har begynt med kickboxing her i Auckland, satser på å dra hver tirsdag. Det er ca 15 min å gå unna her jeg bor og de folka der (var der for første gang forrige tirsdag) var kjempe søte. Her skulle dere vært, Blerina og Camilla ;)

Vi begynner ikke sent hver dag da, tirsdager begynner vi 11 og onsdager 10. Så det varierer litt. Vi har en del "fritimer"/studietimer mellom timene, noe som kan være ganske kjekt, enten for å lese eller ta en kaffekopp osv.
På skolen er det "development center" hvor de hjelper studenter med div ting som f.eks å bistå under essay skriving. De leser gjennom oppgaven sammen med deg og gir deg råd om hvordan du kan forbedre den - et veldig nyttig tilbud.

Av og til på kveldene møtes vi (nordmenna og studenter fra andre land vi har blitt kjent med) og finner på noe gøy. Vi har hatt filmkvelder eller gått ut for å spise. Jeg og de tre andre jeg bor sammen med kommer veldig godt overens og har fellesmiddag to faste dager i uka :-)

En liten smakebit på alt det morsomme vi driver på med (les: spiser middag og dessert (masse dessert) og går ut...)
Meg, Rhea (India), Opp-ned-Paula (USA) og Laura (Tyskland/Danmark)
Torsdag 28.juni var det AUT Welcome Party for alle de nye internasjonale studentene! Jeg spurte arrngørene på forhånd om vi kunne ha 1 minutts stillhet for ofrene i Norge.


Jeg annonserer 1 minutts stillhet.
Dette bildet er kopi av filmen som Caroline filma


 Noho Marae Weekend


The Hongi
Sånn hilser man på Maori vis; man skal ha panne- og nesekontakt
I helga har vi vært med på noe utrolig ARTIG!!! :-)
Urbefolkningen her på New Zealand er Maorier og fra fredag 5. til søndag 7. august var det helga for å lære om denne spennende folkegruppen. Vi lærte litt maorisk, sang mange FINE sanger (her fikk jeg god bruk for sangstemmen min...), jentene danset og fremførte en Poi dans og guttene danset The Haka (en krigsdans). I Maori kulturen er en sang den perfekte måten å takke på. I tilleggg spiste vi mye god mat. "Mye" er undervurdert... Her var det ikke snakke om at man spiste til man ble mett, å neida! Her spiser du til du blir trøtt! Lørdag kveld hadde vi konsert for selveste The Sjef (Sjefen for Maraen - altså senteret vi var på). Her sang og dansa vi alt vi hadde lært på de knappe to dagene. Det var kjempe gøy! Lærerne våre sto helt bakerst med store tavler med sangtekstene og skilt med "SMILE =)" på og sånt. Minnet meg nesten om en barneskole forestilling :)
På kveldingene gikk vi ned til studentpuben Vesbar og fortsatte kvelden der. Lørdag kveld var det rugbykamp, New Zealands All Blacks mot Australia. Alle gikk ned for å benke seg foran tv skjermene og se på kampen. Snakk om stemning! At All Blacks vant på hjemmebane bidro til en enda bedre stemning. All Blacks har ikke tapt mot Australia siden 1983 (ta årstallet med en klype salt) på hjemmebane.

I Maori kulturen er familien i sentrum. Når vi kom inn i hovedhuset var alle en stor WHĀNAU (wh leses som "fh" og streken over a'en betyr at vokalen er lang) som det heter :-)

Vi lærte The Stick Game
Ella fra Vietnam
Vi øver oss til Poi dans
Poi er en liten dusk som damene har, enten til å danse med eller som beskyttelse
"If you take care of your poi, the poi will take care of you"
Linda og meg med ett av de mange flotte statuene i hovedhuset

WHĀNAU
Noho Marae Weekend August 2011

Ja, det var litt om hva som har skjedd hittil.
Håper dere alle har det bra hjemme.
Ta vare på dere selv.

Hyggelig at du leste :-)

Sirwaklem <3