lørdag 23. juli 2011

Norge i sorg, hjertet i sorg

Oslo og Utøya 22.07.2011

Jeg sovnet i går natt til oppdateringer på facebook om at en bombe hadde eksplodert i Regjeringskvartalet i Oslo. Det var vanskelig å forstå. I Oslo??? I dag tidlig våknet jeg til melding fra lillesøster som igjen gjentok det samme. I tillegg til eksplosjonen som krevde 7 menneskeliv er hittil 86 mennesker drept  på AUF's sommerleir på Utøya i Buskerud.

Tv'en har rapportert hyppig om det som har skjedd. New Zealandske tv-kanaler. Iranske kanaler. VGnett. Dagbladet. Sol.no Alle tenkelige nettsteder. De forteller alle om det grusomme som har skjedd. På facebook har jeg sjelden sett så mange oppdateringer på så kort tid. Både nyhetsreportasjer, støttegrupper og arrangementer blir annonsert hyppig. Det er norske flagg å se overalt på siden. Norge har erklært sørgedag og alle flagg i landet er senket på halv stang. Det er sorg og sinne. Omtanke. Kjærlighet. Utrolig mye nestekjærlighet.

Jens Stoltenberg. Knut Storberget. Hans Majestet Kongen. Barack Obama. Nikolas Sarkozy. Sverige. Danmark. Tyskland. NATO. Alle, og flere med, sender de sin dypeste medfølelse til Norge. Lille trygge Norge. Det er vondt å være så langt hjemmefra på en sånn dag.

Det har vært en del snakk om hudfarge og religionstilhørighet. Jeg synes det er nytteløst og unødvendig å hakke på hverandre og dele ut skyld. Jeg vil heller rette oppmerksomheten mot det enorme engasjementet og den medfølelsen og omsorgen som er blitt vist fra fjernt og nært. Det varmer å se. Vi er alle mennesker som fordømmer denne typen handlinger. Vi er èn nasjon som står sammen og tar vare på hverandre og sammen er vi sterke. La fokuset være der, og kun der.


Jeg har ikke ord til å beskrive hvor ufattelig meningsløst og trist dette er. Min dypeste medfølelse og omtanke går til alle omkomne, pårørende, ja, hele Norge <3 Jeg er lei meg for at vi måtte oppleve dette. Det er helt forferdelig å tenke på alle de som har mistet sine nære og kjære.
Det er vanskelig å legge seg, mange tanker og tårer. Fremdeles er det vanskelig å forstå.
Den ondskapen og det hatet som må være til stedet for å gjennomføre denne feige handlingen er... jeg vet ikke hva jeg skal si... det er rett og slett ikke mulig å skjønne. Mildt sagt.

Avslutningsvis vil jeg sitere Blends redaktør, Norges flerkulturelle magasin, Shazia Sarwar (hele innlegget kan leses her;

Vi viste oss fra vår beste side, på vår verste dag